Polven Nivelsiteen Venähdys

Hiljaa hyväksi – Kävelyn harjoittelu on tärkeä vaihe kuntoutuksessa. Ontumaan ei saa oppia, Tapio Kallio sanoo. Leikkauksen jälkeen potilas käyttää yleensä kyynärsauvoja parin ensimmäisen viikon ajan. Kun turvotus vähenee, voi jättää sauvat pois ja aloittaa liike- ja lihasharjoittelun. Ensimmäisen kuukauden jälkeen voi jo pyöräillä, mutta juoksuun on lupa vasta kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Kallio suosittelee vesijuoksua altaassa. Se on erinomainen kuntoutuskeino jo varsin varhaisessa vaiheessa. Varaosasta rakennettu eturistiside kasvaa kiinni 4–6 kuukaudessa. Potilas pystyy palaamaan jopa palloilulajeihin puolen vuoden kuluttua leikkauksesta, jos lihakset ovat vahvistuneet ja nivelen liikkuvuus on palautunut riittävästi. Kaikkien polvivammojen hoidossa tarvitaan aktiivista kuntoutusta, jonka voi tehdä itsenäisesti ohjeiden mukaan. Tarvittaessa lääkäri ja fysioterapeutti räätälöivät kuntoutuksen yksilöllisesti. Hoidon ja kuntoutuksen tavoitteena on vankka, kivuton polvi, jonka liikelaajuus on riittävä.

Polven nivelside venynyt? | Pakkotoisto.com

Riskien minimoimiseksi liikuntaharrastus tulee aloittaa maltillisesti. Lihakset ja muut kudokset vahvistuvat vasta vähitellen uusiin vaatimuksiin. Ensiapuna kaikissa polvivammoissa on kolmen K:n hoito: kylmä, kohoasento ja kompressio eli puristus. Kylmä hillitsee kipua, kohoasento ja vamma-alueen tasainen puristus tyrehdyttävät verenvuotoa vaurioituneista kudoksista. Venähdys lievin Usein lääkäri pystyy jo vastaanotollaan selvittämään vaurion luonteen. Diagnoosin tekemistä helpottaa se, että potilas kuvailee, mitä polvelle on tapahtunut, ja kertoo oireet. – Jos polvi on turvoksissa ja sinne kertynyt neste on kirkasta, ei vamma ole kovin iso. Vaurio on yleensä suurempi, jos polvessa on verta. Magneettikuvaus selvittää polvivammat varsin tarkasti, Kallio sanoo. Lievimmässä tapauksessa polven sisäsivun rakenteet – nivelside tai nivelkapseli – venähtävät. Venähdys paranee 3–6 viikossa aktiivisella kuntoutuksella. Repeämä on venähdystä voimakkaampi. Esimerkiksi pitkittäinen sisäsivuside voi revetä osittain tai kokonaan.

 • S pankki verkko
 • Paholaisen hillo – Herkkusuut.com
 • Firmoja.fi • Suomen Polyureapinnoitus Oy, Kuopio
 • Jumbo apteekki
 • Polvivammat – ehkäisy ja hoito | Hyvä Terveys
 • Myytavat asunnot
 • Paluu tulevaisuuteen III – Wikipedia
 • 50 m² Kuoppatie 1, 44280 Äänekoski Omakotitalo Kaksio vuokrattavana - Oikotie 15771631
 • Jari lindholm toimittaja
 • Club saimaa lappeenranta kiihdytysa
 • Kiina Keittiö, Varkaus, Kauppakatu 40

Polveen kohdistuva vääntövamma saattaa aiheuttaa polven nivelside- ja kierukkavamman. Erityisesti urheilulajeissa (esimerkiksi jalkapallo, salibandy ja laskettelu), joissa keho kääntyy jalan ollessa paikallaan, altistutaan polven vääntövammoille. ​ Polvea tukevat sivusuunnassa sivusiteet, etu-ja takasuunnassa ristisiteet. Näitä kutsutaan polven nivelsiteiksi. Polven kierukat eli meniskit ovat rustoa ja vaimentavat polveen kohdistuvia tärähdyksiä ja vääntöjä. Polvessa on kaksi kierukkaa, ulko- ja sisäkierukka. Polven kierukat ovat c-kirjaimen muotoisia. Diskoidilla meniskillä ta​rkoitetaan polven kierukkaa, joka on synnynnäiseltä muodoltaan poikkeava, kiekkomainen. Lapsilla nivelsiteet ovat joustavat ja alle 10-vuotiailla nivelsidevammat harvinaisia. Polven nivelside- ja kierukkavammojen hoito määräytyy yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Kuva: Polven nivelkierukat ja etu- ja takaristisiteet. Oireet ja löydökset Polven ristisidevamma aiheutuu usein polven kiertyessä ja vääntyessä kuormitettuna.

Vielä pari kk tapaturman jälkeenki polven vääntyessä samaan suuntaan esim. osuessa pöydän jalkaan tai vastaavaan, tippa tuli linssiin, sillä niin helvetisti sattu. Itellä oli lääkärinä koskiklinikan polvispesialisti, jolla oli itellä käyny joskus samoin ja sanoi tämän olevan täysin normaalia. 2-3vk oli kuitenkin täyttä taukoa futiksesta, ettei polvi pääse taipumaan uudelleen samalla tavalla, jolloin sivuside olisi luultavasti katkennut. #5 Joo eli jos olisit ollut kunnon lääkärillä Niip, jälkeenpäin on tietysti helppo todeta et se mun lekuri ei ollut ihan optimaalisin tähän tilanteeseen. Menin Turussa Mehiläiseen josta löytyy ortopedeinä mm. Sakari Orava joka operoi Beckhamin jalan sillon pari vuotta sitten. No nyt oli sunnuntai kun kävin elikkäs ei ollut kauheesti varaa valita. Tosin sanoin sille mimmille ajanvarauksessa kun soitin et haluan sit ihka oikealle polvilääkärille eikä millekkään harjottelijalle tms ja voin odottaa myös seuraavaan päivään jos niitä ei ole tarjolla. Anyway, pääasia että faktat on nyt tiedossa.

Ortopedian dosentin Teppo Järvisen mukaan potilas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa kulumisesta johtuviin polvikipuihin. Viime vuoden lopulla julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan suuri osa polven tähystysleikkauksista on potilaille täysin hyödyttömiä. Asiaa tutkineen dosentin Teppo Järvisen mukaan kulumisesta johtuvaa polvikipua voi vähentää leikkauksen sijasta esimerkiksi laihduttamalla. – Jos on ylipainoa, niin se on kiistattomasti osoitettu, että kun saadaan vähän painoa pois nivelten päältä, niin kivut helpottaa, Järvinen sanoo. Järvisen mukaan polvikipuja voi lieventää myös pitämällä liikunnan tai fysioterapian avulla niveliä tukevat, liikuttavat lihakset hyvässä kunnossa. Akuuttiin kipuun Järvinen suosittelee esimerkiksi kipulääkkeitä tai kylmähoitoa. Polven kipuillessa potilaan kannattaa Järvisen mukaan myös tarpeen vaatiessa muuttaa normaaleja rutiinejaan. – Jos se on juoksu tai pallopelit, jotka aiheuttavat sen kivun, niin hetkellisesti kannattaa tällaista liikuntaa välttää.

Yleisin käytäntö on kuitenkin, että polveen sallitaan täysi ojennus-koukistusliike. Polven sivuside venähtää tai repeää yleisimmin yläosasta juuri paikasta, missä se kiinnittyy reisiluuhun. Kipu on yleensä alkuvaiheessa suhteellisen kova ja tuntuu polven sisäsyrjällä. Oireesi sopivat kyllä oikein hyvin sisäsivusiteen repeämään. Ennuste on oikein hoidettuna hyvä, mutta saanet varautua muutamien viikkojen kuntoutukseen, jotta saat polven liikelaajuudet palautettua. Kysy ja asiantuntijamme vastaavat Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä ä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.