Kananmunan Valkuainen Koiralle

Kananmunan ravintoarvoja löytyy täältä. Myös munankuoret voidaan hyödyntää. Terveen koiran ruokinnassa kananmuna tulisi tarjota raakana, koska tällöin sen sisältämät suojaravintoaineet ovat hyödynnettävissä paremmin kuin valmistetussa, jolloin vitamiinien osalta tulee hävikkiä. Suomessa raa'an kananmunan syönti on käytännössä turvallista. Tiettyä salmonellan serotyyppiä tavataan ajoittain Suomessa, mutta silloinkin lintulaudat ovat lähin riski lemmikeille saada tartunta. Munan valkuaisen sisältämä avidiini on emäksinen glykoproteiini ja sillä on kyky sitoa biotiinia. Tämä on yleisesti tiedossa ja useimmilla myös syy, miksi kananmunaa ei juurikaan käytetä koiran ruokinnassa. Tutkimusten mukaan 1mg avidiinia sitoo 10-15ug biotiinia. Yhdessä kananmunassa on avidiinia 1, 5-1, 7mg ja biotiinia 12-15ug. Biotiinia on valkuaisessa ja keltuaisessa. Yhdellä kananmunalla biotiini jää vajaaksi n. 8ug, jonka voi korjata antamalla yhden kokonaisen kananmunan lisäksi pelkän keltuaisen. Jos koiran ruokavalio sisältää myös lihaa ja sisäelimiä, biotiinin puutteesta ei tarvitse huolestua, koska ne sisältävät biotiinia.

Onko raaka kananmuna terveellinen valinta lemmikille? | Pawshake Blog

  1. Nuorten hiihdon mm kisat 2010 relatif
  2. Kananmuna - antaakko vai ei? - Mush
  3. BARF - Raakaravinto Käytännössä - Riikka Lahti - Google-kirjat

Väite siitä, että kananmunaa ei voi antaa raakana koiralle istuu tiukassa. Se perustuu siihen, että avidiini heikentää biotiinin imeytymistä. Kananmunan keltuaisessa on kuitenkin runsaasti biotiinia, joka jo itsessään tasapainottaa tilannetta. Sen lisäksi ravintoaineet eivät ihan toimi niin, että jokaisella suupalalla pitäisi saada kaikkea juuri oikea määrä. Vitamiinit ja kivennäiset toimivat yhdessä, joko edistäen tai heikentäen toinen toisiaan. Tämä voi olla hankala mieltää näin, sillä sitä ei yleensä käsitellä, kun puhutaan/opetetaan jotakin vitamiineista ja kivennäisistä. (Aiheesta löytyy havainnollistava kuva kivennäisten vaikutuksista toisiinsa. ) Se on siihen, miksi yksittäisellä ravintoaineella ei ole merkittävästi yhdellä aterialla väliä, ellei sitä tule aivan liian vähän taikka aivan liian paljon pitkällä aikavälillä. Mitä tulee siihen, että kananmunan raa'asta valkuaisesta olisi koiralle haittaa, tulisi kokonaisia kananmunia syöttää noin 10kpl päivässä, jatkaen tätä pidemmän aikaa, jotta saksanpaimenkoiran kokoisella koiralla tulisi puutosta biotiinista.

Jos annat kananmunan ilman kuorta voi sillä olla laksatiivinen vaikutus. Helpoiten pääset, kun rikot kananmunan ja murennat kuoren valkuaisen ja keltuaisen kaveriksi. Voit myös tehdä kuoresta jauhetta esimerkiksi morttelilla. Jotkut lemmikit vierastavat kananmunankuorta ruuassaan, mutta tottuvat siihen kyllä nopeasti ja oppivat pitämään siitä. Eikö raa'an kananmunan antaminen ole vaarallista? Kissoilla ja koirilla on erilainen ruuansulatusjärjestelmä kuin meillä ihmisillä ja paras esimerkki siitä on kyky sulattaa raakaa lihaa ilman ongelmia. Lemmikkien mahahapot ovat paljon vahvempia kuin meidän, eikä esimerkiksi salmonellalla ole mitään mahdollisuutta niitä vastaan. Koirat ja kissat ovat rakennettu sulattamaan käsittelemätöntä ruokaa. Jos koirasi ei kuitenkaan ole aikaisemmin saanut raakoja kananmunia, voi hänellä mennä hetki tottua siihen. Pidä siis silmällä hänen ulostettaan kananmuna herkuttelun jälkeen. Kuten aikaisemmin mainitsimme, eivät kaikki lemmikit tykkää kuoresta, mutta sekin on ok!

Keltuaisesta valmistettua kokkelia. Valkuaisessa on suuri kirjo aminohappoja ja se sopii täydennysruoaksi, kun koiran proteiinintarve kasvaa. Valkuaisen osuus kanamunasta on 60% (n. 30g). Valkuaisen massasta on 10% proteiineja. Ravitsemusneuvonnassa en niinkään hyödynnä pelkästään valkuaista, vaan mukana on myös keltuainen. Yhdessä keltuaisen kanssa, tulevat myös suojaravinteet hyödynnettyä. Valkuaisen ravintoarvoja (raaka, 100g) löytyy täältä. Valkuaisen aminohappokoostumus/100g: Isoleusiini 635 mg Leusiini 944 Lysiini 798 Metioniini 440 Kystiini 260 Fenyylialaniini 667 Tyrosiini Treoniini 488 Tryptofaani 156 Valin 863 Arginiini Histidiini Alaniini 700 asparagiinihappo 1220 Glutamiinihappo 1370 Glysiini 407 Proliini Serin 765 Munankuoriakaan ei kannata heittää menemään. Jos on viitseliäs, voi niistä valmistaa munankuorijauhetta kalsiumlisäksi. Munankuoret koostuvat luontaisesta kalsiumkarbonaatista, mitä on 1 grammassa n. 900mg. Lisäksi 1g:ssa kuorta on magnesiumia 24mg, fosforia 8, 4mg, kaliumia 8mg ja natriumia 9mg.

Kananmunat ovat herkullisia esimerkiksi pannulla paistettuna! Monet lemmikinomistajat antavat niitä myös lemmikeilleen silloin tällöin. Onko kananmuna terveellinen kissalle tai koiralle? Ja kuinka se olisi paras tarjota karvaiselle ystävällesi? Kananmuna on terveellinen lisuke kissasi tai koirasi ruokavalioon. Kananmunat sisältävät paljon ravintoaineita kuten vitamiineja A, B, D ja E, proteiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja rasvahappoja, jotka pitävät nelijalkaisen ystäväsi ihon ja turkin terveenä. Kananmunankuori sisältää paljon kalsiumia. Näinpä kananmuna on hyvä lisuke koirasi ruokavalioon. Miksi antaa kananmuna raakana? Kananmunan sisältämät entsyymit ovat edelleen ehjänä raa'assa munassa – Ne helpottavat lemmikin ruuansulatusta sulattamaan ja imeyttämään ravinteet. Lisäksi normaalimuotoiset proteiinit ovat lemmikin helpompi sulattaa kuin kiinteytetyt ja useimmat kissat sekä koirat rakastavat niitä sellaisenaan! Entäpäs jos kananmunan antaisi kokonaisena, kuoren kanssa? Parhaiten kaikki hyödyt irti kananmunasta saa, kun syöttää sen kuorineen, jossa on huima määrä kalsiumia.