Mikä On Bitcoin

Bitcoinin historia Bitcoin on salausvaluutta, ja saldot tallennetaan yksityisiä ja julkisia avaimia käyttämällä. Matematiikkaa käyttävä salausalgoritmi. Bitcoin-verkkosivuston verkkotunnus rekisteröitiin vuonna 2008, eikä sivuston rekisteröinyt henkilö ole julkisesti saatavilla. Avainten luomiseen käytettiin. Satoshi Nakamoto luo ilmoituksen verkkosivustolle The Cryptography Mailing list -kohdassa, ja toteaa, että he ovat työskennelleet uudessa elektronisessa vertaisverkkokassajärjestelmässä ilman luotettavia kolmansia osapuolia. He sisälsivät linkin PDF-dokumenttiin, jonka otsikko on "Bitcoin: vertaisverkkoinen elektroninen kassajärjestelmä". Nykyään se on suunnitelma Bitcoinin toiminnalle. Ensimmäinen Bitcoin-lohko, lohko 0, tai geneesilohko, louhittiin tammikuun alussa vuonna 2009. Se sisältää seuraavan: "Times 03 / Jan / 2009 -kansleri pankkien toisen pelastuspalvelun partaalla. " Lausekkeen uskotaan lisätty todisteeksi siitä, että lohko louhittiin kyseisenä päivänä tai pian sen jälkeen.

Mikä on bitcoin

Sen sijaan rahansiirtoja ei voida liittää suoraan kehenkään henkilöön, sillä bitcoin-tilejä eli verkko-osoitteita ei ole sidottu käyttäjien henkilötietoihin. Rahanväärennökset tai identiteettivarkaudet estetään salausmekanismilla. Tämä kaikki perustuu ns. lohkoketjutekniikkaan (blockchain). Lohkoketjun yksi lohko on kuin kirjanpidon tilikirja, johon kirjataan tapahtumat tietyllä ajanjaksolla. Kun rahansiirrot on kirjattu ja tilikirja on suljettu, se voidaan liittää aikaisempiin tilikirjoihin. Näin tilikirjoista syntyy vähitellen kokonainen lohkoketju. Mikään yksittäinen taho ei omista tätä tietokantaa vaan se hajautetaan suurelle määrälle eri toimijoita, eri puolille maailmaa. Hyvin tehdyn lohkoketjun merkintöjä on lähes mahdoton väärentää. 2. Bitcoinin keksijää ei tunneta Bitcoinin keksijän henkilöllisyyttä ei tiedetä. Nimimerkkiä Satoshi Nakamoto käyttävä taho tai henkilö loi bitcoinin vuonna 2008. Nimimerkki loi virtuaaliseen rahansiirtoon tarkoitetun laskentaohjelman, joka laittaa rahaa liikkeelle tietyllä matemaattisella kaavalla, jonka mukaan bitcoineja on olemassa rajattu määrä.

  • Mikä on bitcoin
  • Mikä on bitcointalk.org
  • Mikä on bitcoin.fr
  • Mikä on bitcoin? - Bitcoininkurssi.com
  • Tapahtumat | Kaarina
  • Soffa & suomen sänkytukku turku

Mikä on black friday

6. Bitcoineja myyvät ja ostavat välityspalvelut Bitcoineja voi ostaa joltain henkilöltä tai taholta, joka omistaa bitcoineja. Tavallisesti ostaminen tapahtuu jonkun välityspalvelun kautta. Tunnetuimpia suomalaisia bitcoin-välittäjiä on Bitcoineja ostetaan lompakko-ohjelmaan ja niitä myös säilytetään ja käytetään lompakko-ohjelmassa, jonka voi ladata kännykkään tai tietokoneelle. Suomessa on myös muutamilla isoilla paikkakunnilla automaatteja, joista voi ostaa käteisellä bitcoineja omaan verkkolompakkoon. Käytännössä bitcoin-maksu tapahtuu kännykkäsovelluksella tai verkon selaimella. 7. Louhimalla syntyy uusia bitcoineja ja voi tienata virtuaalirahaa Virallisissa rahajärjestelmissä rahaa laskee liikkeelle keskuspankki. Bitcoineja puolestaan lasketaan liikkeelle prosessissa, jota kutsutaan louhinnaksi. Koska mikään tietty taho ei hallinnoi bitcoinia, bitcoin-rahansiirtojen aitous on vahvistettava jollain tavalla. Rahansiirtojen vahvistamiseen ja bitcoin-verkon ylläpitoon tarvitaan tietokoneiden laskentatehoa.

Kun bitcoin-käyttäjä tarjoaa tietokoneensa laskentatehoa bitcoin-verkon ylläpitoon, hän saa vastineeksi bitcoineja, jolloin puhutaan louhinnasta. "Vielä muutama vuosi sitten louhintaa pystyi tekemään tavallisella tietokoneella. Nykytietokoneiden prosessorien teho ei enää riitä bitcoin-verkon ylläpitoon, vaan sitä varten tarvitaan erillisiä lisälaitteita, jotka vievät hurjasti sähköä", Vesa Linja-aho mainitsee. Kryptovaluuttojen louhintaa tekevät lähinnä asiaan vihkiytyneet tietokoneharrastajat. Kryptovaluuttojen hurja arvonnousu on näkynyt Suomessakin tietokonekaupoissa: kesäkuussa 2017 uutisoitiin, että näytönohjaimet olivat loppuneet mista, koska tehokkaita näytönohjaimia tarvittiin kryptovaluuttojen louhimiseen. 8. Uusia kryptovaluuttoja on jo syntynyt Bitcoinin lisäksi on olemassa muitakin samantyyppisellä logiikalla toimivia digivaluuttoja. "On esimerkiksi Monero, jossa rahansiirrot ovat salaisia, sekä suoranaisia huijauksia, kuten Onecoin, joka on ovela pyramidipeli, ei mikään oikea virtuaalivaluutta", Vesa Linja-aho sanoo.

Mikä on dns palvelin

Jos kysyntä ylittää tarjonnan, arvo nousee, ja jos tarjonta ylittää kysynnän, arvo laskee", Vesa Linja-aho selittää. Yksinkertaistettuna: mitä enemmän ihmiset ostavat bitcoineja ja mitä enemmän sitä käytetään vaihdannan välineenä, sitä isommaksi arvo nousee. Bitcoineilla itsellään ei ole konkreettista raaka-ainearvoa siinä missä esimerkiksi kullalla. Myöskään takuita arvon säilymiselle ei ole. Bitcoinin arvo on noussut hurjasti perustamisen jälkeen, ja erityisesti vuonna 2017 arvonnousu on ollut räjähdysmäistä. Esimerkiksi vuonna 2012 yhden bitcoinin sai noin 10 eurolla, mutta syksyllä 2017 bitcoinin arvo on kohonnut jopa yli 15 000 euron. Bitcoinin kurssinkehitys ei ole ollut vakaata ja arvo on myös romahtanut useita kertoja useita kymmeniä prosentteja. 5. Bitcoinien käyttöön houkuttelevat halvat ja nimettömät rahansiirrot Siinä missä virallisen rahan käytössä välikätenä toimii pankki, joka veloittaa käytöstä, esimerkiksi korttimaksuista ja rahansiirroista, bitcoinissa ei ole välikäsiä ja sen käyttökulut ovat pienet.

Bitcoin on virtuaalivaluutta, johon voi törmätä esimerkiksi netin pelipalveluissa. Lue, mistä bitcoinissa oikein on kyse. Teksti: Elina Jäntti 1. Bitcoin pohjautuu kaikille avoimeen verkkokirjanpitojärjestelmään Bitcoinia pidetään tunnetuimpana digitaalisena virtuaalivaluuttana. Sitä kutsutaan myös kryptovaluutaksi, mikä viittaa sähköiseen kaupankäyntiin liittyvään salaukseen, tai internet-valuutaksi, liittyen vertaisverkkoon pohjautuvaan maksujärjestelmään. "Käytännössä bitcoin pohjautuu kaikille avoimeen mutta salausmekanismein suojattuun verkkokirjanpitojärjestelmään, jossa voi siirtää virtuaalivaluuttaa verkko-osoitteesta toiseen – aivan kuten virallista rahaa voi siirtää pankkitililtä toiselle", kertoo bitcoin-asiantuntija ja opettaja Vesa Linja-aho. Siinä missä tavallisten pankkien kirjanpito eli muun muassa käyttäjien väliset rahansiirrot ja käyttäjien tilitiedot ovat pankkien hallinnassa, bitcoin-järjestelmä on kaikille käyttäjille avoin. Käyttäjien tilit, tilien väliset rahansiirrot ja bitcoin-siirtojen historia ovat julkista tietoa.

Mikä on bitcoins

Mikä on bitcointalk

Edullisten siirtokulujen vuoksi bitcoin on ollut suosittu esimerkiksi rahansiirtomarkkinoilla: kehittyviin maihin sukulaisilleen rahaa lähettävät siirtolaiset ovat ryhtyneet suosimaan bitcoinia virallisiin rahansiirtopalveluihin verrattuna pienempien siirtokulujen vuoksi. "Myös valtioissa, joissa inflaatio syö rahan arvoa villisti, kuten Venezuelassa tai Zimbabwessa, ihmiset ovat ryhtyneet sijoittamaan bitcoineihin", Vesa Linja-aho sanoo. Bitcoineja voi vaihtaa viralliseksi rahaksi useissa verkon bitcoin-pörsseissä. Tällainen on esimerkiksi yhdysvaltalainen Kraken. Bitcoineja käytetään yleisesti myös sijoittamiseen. Viime vuosina kryptovaluuttoihin sijoittaminen on lisääntynyt. Kryptovaluutoilla tienatut sijoitustuotot ovat lain mukaan verotettavaa tuloa. Anonyymien rahasiirtojen vuoksi verojen kierto voi kuitenkin olla helpompaa. Suomen Verohallinnon mukaan moni kryptovaluutoilla tienaava jättää veronsa ilmoittamatta osin tietämättömyyden vuoksi. Nimettömien rahansiirtojen vuoksi bitcoin on suosittu myös verkkorikollisten keskuudessa, kuten netin huumekaupassa.

  1. Lennä lennä leppäkerttu ison kiven juureen
  2. Top 10 puhelimet
  3. Fibromyalgia ja elke
  4. Spotify premium ilmaiseksi