Kuka Maksaa Eläkkeen

  1. Kuka maksaa työntekijän eläkkeen

Kun niiden säästämisaste vielä ennen 1990-alun lamaa oli keskimäärin 20%, nyt luvut ovat saman suuruisia, mutta etumerkki on vaihtunut. Kaikki vaan velkaantuvat (velkaantumista vaan kutsutaan "elvytykseksi" tai "tulevaisuusinvestoinniksi"). Toisin sanoen jatkossa emme nettomääräisesti saa tuloja ulkomailta vaan vain maksamme! On omituista, että tämä pitkän aikavälin synkkä kuvio ei näy missään politiikkakeskustelussa, vaikka se on varmasti konkreetimpi ja nopeammin realisoituva kuin ns. ilmaston muutos. Ongelma yleensä kuitataan jollain "tarttis tehdä" – kommenteilla, mutta konkreettisia parannusehdotuksia saa jäädä odottamaan. Helpoin tapa juosta pois ongelman alta on todeta, että (runsas) maahanmuutto korjaa ongelman. Tällöin vain helposti unohdetaan, että maahanmuuttajista tulee aikanaan samanlainen haaste eläkejärjestelmälle kuin kantaväestöstäkin; eivät he tule vain "käymään" täällä. Toisaalta mitään ratkaisua ei ole näköpiirissä sen suhteen, että maahanmuuttajiksi valikoituisi vain korkean tuottavuuden ja palkkatason ihmisiä, joiden vaikutus julkisen talouden tilaan olisi positiivinen.

Kuka maksaa työntekijän eläkkeen

Kun katselee vuoden 2018 kansatalouden tilipidon "lopullisia" lukuja, panee taas ihmettelemään, miten jatkossa selvitään. Miten eläkkeet maksetaan? Vuoden 2007 (vuosi "ennen" finanssikriisiä) jälkeen BKT:n kasvu on ollut keskimäärin vain 0. 3% vuodessa ja henkeä kohden lasketun BKT:n kasvu negatiivinen! BKT:n pitkän aikavälin (1975-2007) trendiltä on kohta jääty 30% (ks. kuva 1). Syntyvyys on samaisena aikana tullut rajusti alas: 1. 9 prosentista 1. 4 prosenttiin (kantaväestön hedelmällisyysluku on enää vain 1. 3%). Jokainen ymmärtää, että jos eläkeläisiä on kaksi kertaa enemmän kuin eläkkeiden maksajia, joko eläkemaksut nousevat rajusti ("kaksinkertaistuvat") tai sitten eläkkeet vastaavasti pienevät (kuvio 2). Toki aina on se mahdollisuus, että eläkkeet rahoitetaan tuloilla ulkomailta. Mutta ei sekään näytä onnistuvan. Kotitaloudet ovat aina 1970-luvulta asti olleet laskoja säästäjiä ja viimeisen neljän vuoden aikakana säästämisaste on taas kerran ollut negatiivinen. Vielä huonommin on kehittynyt kuntien ja valtion säästämisen (kuviossa 3 lyhenne v+k).

Mutta arvaan, että tällaisista ehdotuksista on vaikea keskustella Suomessa. Alkaa heti huuto tasa-arvosta, Putinista, sukupuolen moninaisuudesta ja ties mistä. Sääli vaan, että tasa-arvo vaan ei ratkaise eläkkeiden masuongelmaa.

029 411 2110. Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja. Päivitetty 16. 4. 2020

Maahanmuuttoon verrattuna aika vähän harrastusta on ollut keskusteluun mahdollisuuksista nostaa syntyvyyttä. Silloin keskustelu on pyörinyt enemmänkin teeman "lapsiperheiden köyhyys" ja "tasa-arvo" ympärillä. Toki ne ovat poliitikkojen lemmikkiteemoja, mutta ehkä niiden fokus on hieman toisaalla. Toisaalta kaiken huomio keskittäminen 75 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen on vääjäämättömästi ristiriidassa suuremman lapsiluvun kanssa (ah, taas kerran lyhyen ja pitkän aikavälin intressit törmäävät). Se on selvää, että lapsilukuun ei voi vaikuttaa "nappikaupalla" (huono uutinen poliitikoille). Mutta sen ei pitäisi estää pohtimista, mikä voisi olla sellainen toimi, joka saisi aikaan muutoksen syntyvyyden laskevassa trendissä. Itänaapurissa näytetään kokeiltavan aika isoilla eläkejärjestelmän porkkanoilla ja voisi kuvitella, että se olisi tehokkain tapa saada aikaiseksi jokin pysyvä muutos kehitystrendiin. Mutta silloin pitäisi olla valmis todella isoihin satsauksiin, esimerkiksi niin, että kolmen lapsen äiti pääsisi eläkkeelle 55 -vuotiaana.

  1. Jäspi vlk 100 vastus
  2. Maksaa
  3. Kuka maksaa työkyvyttömyyseläkkeen
  4. Raskaus lihavuusleikkauksen jälkeen
  5. Makita akkupyörösaha tarjous 1
  6. SteelSeries Arctis 5 - eivät mitkään tavalliset pelikuulokkeet - Muropaketti.com
  7. Kuka maksaa eläkkeen lyrics

Työeläkelaitokset keräävät eläkemaksut, hoitavat rahastoja sekä myöntävät ja maksavat eläkkeet. Työnantaja tai yrittäjä voi ottaa työeläkevakuutuksen haluamastaan eläkelaitoksesta. Työeläkelaitoksia ovat työeläkeyhtiöt, erityiseläkelaitokset, eläkesäätiöt ja -kassat sekä julkisilla aloilla Keva. Vaikka työeläkelaitoksia on useita, niitä sitoo yhteisvastuu. Tämä tarkoittaa, että ansaitut eläkkeet maksetaan aina. Työnantajan tai edes työeläkelaitoksen konkurssi ei vie oikeuttasi karttuneeseen työeläkkeeseen. Oma työeläkelaitoksesi on nykyisen tai viimeisimmän työsi vakuuttanut työeläkelaitos. Ota yhteyttä omaan työeläkelaitokseesi, kun sinulla on kysyttävää vaikkapa työeläkeotteestasi, tulevasta eläkkeestäsi tai eläkkeen hakemisesta. Selvitä oma työeläkelaitoksesi Jos et ole varma omasta työeläkelaitoksestasi, voit selvittää laitoksen ja sen tarjoamat palvelut kirjautumalla. Sinut siirretään työeläkelaitoksesi palveluun. Kirjaudu työeläkelaitoksesi palveluun Jos sinulla ei ole mahdollisuutta kirjautua, voit olla yhteydessä Eläketurvakeskukseen, puh.

Uudistuksia? Ei meille! Kansallista painotusta lukuun ottamatta Buzz on yhä Buzz, se sama ja kiva peli, jota olemme pelailleet jo useamman vuoden ajan. Tällä kertaa uutta on mahdollisuus skannata oma naamansa peliin, mutta EyeToy-kameran puuttuessa ominaisuutta ei päästy testaamaan. Muuten erot edelliseen peliin ovat miltei olemattomia. Buzzin ystävät saavat peliltä kaipaamaansa herkkua, eli reilut 4000 uutta kysymystä, hassua läppää Buzz-juontajalta ja vieläpä Suomen lipun liehumaan kisapaikalle. Haastetta tai oikeasti kiperiä kysymyksiä odottavat joutuvat kuitenkin pettymään, sillä hyvällä yleistiedolla varustetut kilpailijat vetivät taas kerran rutiininomaisesti virheettömiä kierroksia. Oikeaa haastetta kaipaavien kannattaakin harkita vaikkapa Xboxin Scene-It! -pelejä, joissa älynystyrät joutuvat oikeasti koetukselle. Eipä silti, ei Buzz yritäkään kilpailla tästä markkina-alueesta. Buzz on peli, jota on tarkoitus pelata illanistujaisissa, bileissä ja saunailloissa. Se on peli, jossa kaikki voivat kisata ja jokainen tietää jotain.