Guillain Barrén Oireyhtymä

(Turun ammattikorkeakoulu 2013. )

Guillain-barrén oireyhtymä hoito

Absoluuttinen riski on erittäin pieni: yksi tapaus 80 000 leikkausta kohden. – Rokotuksista pandeemiseen influenssarokotukseen (Pandemrix) todettiin liittyvän normaaliväestöön verrattuna lähes kolminkertainen GBS-riski rokotusta seuraavien kuuden viikon aikana. Kyseessä oli kuitenkin vain yksi potilas ja muihin viime vuosina julkaistuihin tutkimuksiin verrattuna löydös oli epävarma. Mikään muu rokote, mukaan lukien kausi-influenssarokote, ei lisännyt GBS-riskiä, kertoo neurologian erikoislääkäri Jussi Sipilä. Kehittyminen kestää päiviä tai viikkoja Guillain-Barrén oireyhtymän halvausoireisto kehittyy päivien tai viikkojen aikana. Se alkaa alaraajoista ja etenee sieltä ylöspäin. Oireistoon kuuluu usein myös lieviä tunto-oireita. GBS on itsestään rajoittuva ja yleensä yksivaiheinen ja saavuttaa huippunsa 2-4 viikon kuluessa oireiden alusta. Oirekuvan vaikeusaste vaihtelee huomattavasti lievästä alaraajaheikkoudesta aina neliraajahalvaukseen, jossa myös hengitys- ja nielemislihaksisto voi halvaantua.

 1. Lasten sisäpelikengät
 2. Cprs oireyhtymä
 3. Guillain-barrén oireyhtymä oireet
 4. Räjähdysvaaralliset tilat - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)
 5. Ortodoksiset nimipäivät - Yliopiston almanakkatoimisto
 6. Yliopistonkatu 29 turku
 7. Sota ja rauha tv sarja songs

Guillain barren oireyhtymä

Kädet jäivät niin heikoiksi, että vähänkin raskaampien tavaroiden kantaminen on vaikeaa. Joinakin huonoina päivinä vesilasikin saattaa tippua kädestä. Myllylä on oppinut kantapään kautta, mitä kunakin päivänä kannattaa tehdä. Arjen rytmittäminen ja hyvä yleiskunto auttavat jaksamaan. Myllylän vasen käsi lakkasi toimimasta ja kovat kivut vaivasivat ulkomaanmatkan jälkeen vuonna 2012. Myllylä kertoi lääkäreille sairaushistoriansa, mutta koki, ettei häntä otettu tosissaan. – Neurologi sanoi suoraan, että paikkani olisi pikemminkin psykiatrisella osastolla, koska kipujen syy ei selvinnyt. Hänen mielestään muistelin vain vanhoja kipujani. Myllylä tunsi, että häntä palloteltiin terveydenhuoltojärjestelmässä paikasta toiseen. Pahenevien kipujen syy ei ratkennut kahden vuoden aikana. – Lopulta mittani tuli täyteen ja menin yksityislääkärin vastaanotolle. Kuulin, että olin sairastunut fibromyalgiaan. Kipu sinnikkäänä seuralaisena Myllylä pääsi Kelan sopeutumiskuntoutukseen, jossa hän sai runsaasti tietoa fibromyalgiasta.

Pahimmissa tapauksissa myös hengityslihakset heikentyvät. Halvaantui kaulasta alaspäin Kun Danielle herätettiin koomasta, hän oli halvaantunut kaulasta alaspäin eikä kyennyt puhumaan henkitorven leikkauksen seurauksena. Danielle joutui makaamaan sairaalasängyssä 11 viikon ajan. Hänen lihaksensa alkoivat surkastua. – Minun piti opetella kaikki uudestaan: miten harjata hiukset, miten nousta istumaan – aivan kuten vauva, Danielle sanoo. Hyvän hoidon ja läheisten tuen ansiosta Danielle alkoi parantua. Takapakeista huolimatta mieli on positiivinen Viime kuussa Daniellen kunto romahti sappirakon pettäessä. – Tämä on vaikein kulkemani matka. Jokapäiväinen kotonaolo ajaa minut hulluksi, en voi tehdä mitään ja mietin koko ajan, tuleeko se takaisin. Danille on nyt oppinut kävelemään ilman apua ja pystyy pääosin huolehtimaan itse itsestään. Jatkuva väsymys ja kunnon ajoittainen heikentyminen kuitenkin saattavat vaivata häntä loppuelämän. Terveyskirjasto kertoo, että Guillain-Barrén oireyhtymästä toipuminen kestää viikoista useisiin kuukausiin taudin vaikeusasteen mukaan.

Viime kesänä Myllylälle tuli vakava munuaistulehdus, jonka aiheuttajaa ei löytynyt. Lääkärit arvelivat, että vahvat kipulääkkeet ovat saattaneet aiheuttaa sen. – Monia kysymysmerkkejä tuntuu olevan vielä ilmassa. Myllylä kertoo jollakin tavalla jopa tottuneensa kipuihin vuosien varrella. Hän arvelee, että hän ei ehkä enää rekisteröi lievää kipua. Vesi elementtinä on osoittautunut hyväksi särkyjen lievittäjäksi. Anni Myllylän elämänarvot menivät uusiksi sairastuessa. Hän piti aiemmin terveyttä itsestäänselvyytenä. Nykyisin hän osaa arvostaa päiviä, jolloin olo tuntuu hyvältä ja arki sujuu. Potilasta kuunneltava herkällä korvalla Anni Myllylä toivoo, että lääkärit ottaisivat tosissaan potilaan kertomat oireet. – Ei kai kukaan huvikseen keksi, että kovat kivut vaivaavat. Hänen mielestään fysioterapiaa kannattaisi kokeilla kipujen hoidossa ensisijaisesti. Lääkkeitä pitäisi määrätä vasta silloin, jos fysioterapia ei tunnu auttavan. – Usein kipulääkkeiden sivuvaikutukset ovat niin pahat, että mieluummin kärsin kivuista.

 1. Eija-riitta korhola alasti
 2. Uuni feta pasta ohje
 3. Etelä korean naisten jalkapallomaajoukkue
 4. Clarion lentokenttä